avrupai

28 Aralık 2009 Pazartesi

Aldığınız maillerde dikkat etmeniz gereken durumlar



Hepimiz artık gün boyu o kadar gereksiz epostalar alıyoruz ki artık gelen doğru maillere de "acaba gerçekten doğru mu" der olduk.

Peki eposta kutumuza gelen maillerde dikkat etmemiz gereken şeyler nelerdir?

- Öncelikle mailin nereden geldiğine bakın. Tabii ki mail başlığına da inceleyin.

- "Mutlaka okumalısın", "Hediye kontör kazandın.", "100 kontör bedava" türü mesajların gerçekten de doğru olmadığını mutlaka bilin. Kimse kimseye durduk yere mail gönderip de bedava bir şey vermez.

- Gelen maillerde en önemli dikkat etmeniz gerek durumlardan biri ise banka mailleridir. Bankalar genelde maillerini gönderdiklerinde sizin adınızı ve soyadınızı da maile dahil ederler. Yani "Sayın XXX YYY" şeklinde başlayan bir mail olur. Ama olur da adınızı bilen birileri bu maili düzenlemeiş olabilir. Size gelen mailde bilgilerinizi güncellemeniz gerektiğini ve aşağıdaki linke tıklayıp bunu yapabileceğinizi içeren yazı yollamış olabilirler. Kaldı ki bankalar bunu kesinlikle mail aracılığı ile link vererek yapmıyorlar.

Bu tür link içeren maillerde dikkat etmeniz gereken en önemli husus, ilgili linke tıklamadan önce sadece mouse ile linkin üzerine gelin, ancak linke tıklamayın. Mouse ile url adresinin üzerine geldiğinizde pencerenin sol alt kısmında bu url adresinin hangi websitesine gideceğine dair bilgi yer alır.

Daima ve daima mailinize gelen bir linke tıklamadan önce fare ile linkin üzerine gelip bu linkin hangi adrese yönleneceğine bakınız. Böyle bir önlem bir çok hacklenme vakasının önüne geçecektir.

Tabii ki sisteminizde güncel antivirüs yazılımlarını bulundurmayı da ihmal etmeyin. Çünkü bazı mailler açıldığı an bilgisayarınıza bulaşacak cinsten hazırlanmış maillerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder